01.03.2009, Sabah Gazetesi - İşte İnsan
Bilkent Liseliler, ABD'de rol modelleriyle tanıştı!
ABD'de yaşayan Bilkentliler, Bilkent Universitesi'nin kurduğu Erzurum Laboratuar Lisesi öğrencilerini NewYork'a davet etti. Beş günlük gezi öğrencilerin bakış açılarını değiştirdi.
Türkiye'nin ilk özel üniversitesi Bilkent, Doğu Anadolu'da eğitim bilimleri enstitüsü ve ilk-ortaöğretim okulları kurulmasına ilişkin yasanın meclisten geçmesinden sonra ilk adımı Erzurum'da atmıştı. Bu atılımın ardından 2007-2008 öğretim yılında Erzurum'da eğitime başlayan İhsan Doğramacı Vakfı Bilkent Erzurum Laboratuar Lisesi'nden sekiz öğrencinin ilk dönemde başarılı bir karne getirmeleri beş günlük ABD gezisi ile ödüllendirildi. Not ortalaması, okulu temsil yeteneği, sosyal olmaları ve iyi bir İngilizce seviyesine göre seçilen öğrenciler ABD'de yaşayan Bilkent mezunları tarafından davet edildi. Aslında önce Bilkent mezunları, Bilkentli lise öğrencilerine burs vermek istemiş. Ancak öğrencilerin yüzde 90'ı zaten burslu olduğu için Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Doğramacı, ABD ziyaretinin masraflarının karşılanmasını önermiş.
Meslek seçimlerini etkiledi
Bu sayede düzenlenen beş günlük gezi, sekiz öğrencinin hayatını değiştirmişe benziyor. Kendisi de Bilkentli olan Bilkent Erzurum Laboratuar Lisesi İngilizce öğretmeni Akın Metli, bu gezinin öğrencilerin ufuklarını açtığını düşünüyor. Başarılı insanları görerek motive olduklarını ve meslek seçimi konusunda bilgi aldıklarını belirten Metli "Esas hedef, etrafı görmekten ziyade notlar alarak bir şeyler öğrenmelerini sağlamaktı. Her aktivitede öğrencileri bilgilendiren bir rehber vardı" diye konuşuyor. Metli gibi Bilkentli olan Yabancı Diller Bölüm Başkanı Bahar Deniz Türkaslan (28), gezinin unutulmaması için tüm öğrencilerin günlük tutmasını istemiş. Karşılaştırma yaparak tartışma ortamı yarattıklarını anlatan Türkaslan "New York'taki Bilkent mezunlarının ne kadar başarılı ve iyi yerlerde olduklarını gördüler. Kendilerine rol model alabilecekleri bu kişilerle tanışma ortamı bulmaları iyi oldu" diyor.
New York'taki Bilkentlilerden Meslek seçimi hakkında bilgi aldıklarını belirten dokuzuncu sınıf öğrencisi Merve Gonca Karaca ise Hayden Planetaryum izlediği şovlarla uzayın sonsuzluğunu hissettiğini söylüyor ve ekliyor: “Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'ndeki dinozorların kemiğine bakarak yaşam alanlarına dair pek çok bilgiye ulaşılmasından çok etkilendim. Çok verimli ve yoğun bir kültür gezisi oldu.”
“Öğrencilerin kültürel bilimsel ve sanatsal yönden gelişmesini sağlayan bu gezide; ilk gün Metropolitan Sanat Müzesi gezilmiş. Ertesi gün Bronx Hayvanat Bahçesi, New York Halk Kütüphanesi ve Rockefeller Center buz pistine gidilmiş. Üçüncü gün Amerikan Doğa Tarihi Müzesi ve Hayden Planetaryum ziyaret edilmiş ve Empire State binasına çıkılmış. Yaşıtlarını tanımaları için yarım günlük lise ziyareti yapılmış. Colombia Üniversitesi'ne giderek Erzurum'a video konferansla bağlanan Amerikalı bir akademisyenle tanışma ortamı bulunmuş. Son gün ise Birleşmiş Milletler Genel Merkezi gezilmiş.
Mehmet Mert Suma / Bilkent Erzurum Laboratuar Lisesi dokuzuncu sınıf öğrencisi: Dünyadaki en büyük metropol olan New York'ta yüzden fazla farklı dil konuşuluyor. Bu kadar insanın belli çerçeve içinde uyum içinde yaşaması beni etkiledi. Çinli, Hintli, siyah, birçok ulustan insan var ama kimse başkasına karışmıyor. Herkes uyum içinde. Kimse düzeni bozmuyor. Farklılıklara rağmen uyumlu işleyen bir çark olması beni çok etkiledi.
Refik Selim Atamanalp / Bilkent Erzurum: Çeşitli kültürlerden insanların birbirlerinin haklarını engellemeden bir arada yaşamaları ilgimi çekti. Kimsenin kimseye zararı dokunmuyor. Beyazlar, siyahlar, Müslümanlar ve Hıristiyanlar bir arada rahat yaşıyorlar. Herkes birbirine çok saygılı. Bir de Türk toplumunda olan acelecilik onlarda yok. Çok rahatlar ve kendilerine çok güveniyorlar.
İlk yıl toplam 142 öğrenciye eğitim veren Bilkent Erzurum Laboratuar Lisesi'nin tüm öğrencileri ABD'ye gitme şansı yakalayacak.
.
|