01 Ağustos 2005, Bilim Teknik


TÜRKİYE’DE GELECEĞİN ÜSSÜ

BİLKENT ULUSAL NANOTEKNOLOJİ MERKEZİ

Kuşaklar boyu süren bir şartlanmışlık, ülkemizin adının teknoloji ile yan yana gelmesine izin verilmedi. Eskiler hatırlar; ülkemizin başarılarını zihnimizde “ikinci lig” olarak gördüğümüz ülke topluluklarıyla kıyaslardık. Avrupa’ya ait olduğumuzu söyler; karşılaştırmalarımızı hep “Ortadoğu ve Balkanlar” ile yapardık. Daha ayağı yere basan teknolojik ölçeklere gereksinim olduğunda hangi Batı Avrupa ülkesinin ne kadar gerisinde olduğunu hesaplanırdı. “İtalya’nın yalnızca 20 yıl gerisindeyiz...” ya da “İspanya’yı yakalamamıza 10 yıl kaldı...” Ama öyle görünüyor ki, artık durum değişiyor. Ülkemiz artık birinci ligde de hatırı sayılır bir teknoloji üreticisi olmak üzere. Eğer bu sahaya çıkacaksanız, “Büyük güzeldir” düşüncesinin bir kenara atılması gerekiyor. Burada küçülemediğiniz ölçüde yer tutabiliyorsunuz. Küçük deyince de akla Japon malı transistörlü radyolar, küçük CD çalarlar gelmesin. Metrenin milyarda kaçına kadar inebiliyorsunuz? Nanoteknoloji dünyasına hoş geldiniz.

“Hoşgeldiniz” diyorum; çünkü Bilkent Üniversitesi ülkemiz için bir nanoteknoloji üssü haline gelmiş bile. Üniversite’nin gelişkin donanımlı laboratuvarlarında, savaş pilotlarımızın düşman füzelerini zamanında algılamalarını sağlayacak sistemlerin yanı sıra, bir çok endüstriyel ve pratik kullanımlı sistemlerde geliştiriliyor. Yalnızca ülkemi için bir nanoteknoloji üssü demek de doğru olmaz. Günümüzde tıp, genetik, sanayi, malzeme bilimi ve daha pek çok bilimsel ve uygulamalı alanın vazgeçilmez görüntüleme aygıtları olan taramalı tünelleme mikroskopları, atomik kuvvet mikroskopları ya da kuantum Hall etkisi mikroskopları yalnızca Bilkent Üniversitesi araştırmacılarınca üretilmekle kalmıyor, başta ABD olmak üzere birçok teknoloji ülkesine satılıyor.

Ama asıl adım bundan sonra. İlk temelleri bu yıl atılacak olan Bilkent Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi, Teknoloji Araştırma Merkezi, teknoloji alanında ülkemizde bir “kuantum sıçrama” yaptıracak.

Nanoteknoloji başta ABD olmak üzere ileri teknoloji ülkelerinin önemli bütçeler ayırarak yatırım yaptıkları bir alan. Başkan George W. Bush, bütçeden bu alana büyük para ayırdı. ABD’de bilimsel çalışmalara finansman sağlayan Ulusal Bilim Vakfı (NSF), 2015 yılına kadar nanoteknoloji alanına 1 trilyon dolar destek sağlayacak. Nanoteknoloji, Avrupa Birliği’nin bilimsel çalışmalara destek için benimsediği 6. Çerçeve Programı’nda öncelikli alanların en başlarında geliyor. Çin, Kore ve İsrail de nanoteknolojiye önemli yatırım yapan ülkelerden. Çin’de nanofiberler üzerinde üretilen çalışmalar, çamaşır makinelerinin sonunu getirmeye aday. Çünkü bu fiberlerle dokunan kumaşlar kir tutmuyor. Amerika’da üzerinde çalışılan bir başka ürünse susevmez özelliği nedeniyle rutubet çekmeyen “serin gömlekler”.




 

 
| Ana Menu | E-Posta | Bilkent Üniversitesi Ana Sayfası |