01 Aralık 2005, Artı Eğitim

BİLKENT CAMBRIDGE DİPLOMASI VERECEK

İstanbul milletvekili Tayyar Altıkulaç, Bilkent Üniversitesi’nin Doğu’da okul açabilmesi için yasa tasarısı hazırlayarak TBMM’ye sundu. Tasarının kabul edilmesi halinde Erzurum, Malatya, Şanlıurfa ve Van illerinde Bikent Üniversitesi Hazırlık Okulu kurulacak bunlardan mezun olanlara Cambridge diploması verilecek.

İstanbul Milletvekili Tayyar Altukulaç’ın TBMM Başkanlığı’na sunduğu yasa değişikliği teklifi, Bilkent Üniversitesi’nin bir çok ilde hazırlık okulları kurmasına olanak sağlıyor. Teklif yasallaşırsa, Erzurum, Malatya, Şanlıurfa ve Van’da ilk ve ortaöğretim düzeyinde kurulacak Bilkent Ünivetsitesi Hazırlık Okulları, dünya standartlarında eğitim verecek.

Milletvekili Altıkulaç, yasa değişikliği teklifinin amacını “Doğu Anadolu’yu yeni bir açılım ile cazibe merkezi haline getirmek” olarak açıklıyor ve gerekçelerini şöyle sıralıyor: “Projenin odak noktası dünya çapında ilk ve orta öğretim kurumlarının tesisidir. Çocuklarının eğitimini birinci planda tutan aileler için üstün seviyede eğitim amaçlanmaktadır. Bilkent Üniversitesi bünyesinde Doğu illerinde kurulacak bu okulların akademik bakımdan dünya çapında olmasının yanı sıra, lise son sınıfları dahil her sınıfta öğrencilerin sanat, spor ve toplumsal duyarlılık projeleri gibi etkinliklere faal olarak katılmaları öngörülmektedir. Çağdaş eğitim yöntemleri ve olanakları teçhiz edilecek bu okulların bir müfredata sahip olmaları ve eğitim kalitelerinin dünyanın önde gelen akreditasyon kuruluşları tarafından değerlendirilmeleri esastır”.

Cambridge Diploması

Teklif uyarınca, 9 ve 10. sınıflarda Milli Eğitim programı çerçevesinde Cambridge Üniversitesi’nin uluslararası orta eğitim sertifikası müfredatı seviyesinde dersler verilecek. 11. sınıfa geçişte Cambridge diploması aranacak; 11 ve 12. sınıflarda öğrencilere Uluslararası Bakalorya Müfredatı uygulanacak ve mezuniyet şartları da Uluslararası Bakalorya diplomasını kapsayacak. Milletvekili Tayyar Altıkulaç, Bilkent Üniversitesi’nin Doğu illerde kuracağı okulların bu düzeyde eğitim verebileceğine ilişkin kanıtlara da yasa teklifinde yer verdi. Bilkent’in 12 yıldır bu düzeyde bir eğitim programını Ankara'daki Bilkent Üniversitesi Hazırlık Okulları’nda sürdürdüğünü belirten Altıkulaç, bu okullarda söz onusu standartların yakalandığını ve okulun mezunlarının üniversite yaşamlarında da çok başarılı olduğunu vurguladı. Altıkulaç, ilk ve orta öğretim programı kurulacak dört ilde bazı alanlarda yükseköğretim birimleri oluşturacağını ve yetişkinlere yönelik kurslar açılacağını da belirterek, sonraki yıllarda başka Doğu ve Güneydoğu illerinde de aynı girişimlerde bulunacağını dile getirdi.

Öğrencilerin Çoğu Burslu

Yasa teklif uyarınca, Bilkent Üniversitesi seçilen illerde yeni küçük Bilkent kampüsleri kuracak. Okulların her biri Bilkent Üniversitesi’nin birer parçası olarak işlev görecek. İlk ve orta öğretim kurumlarının her biri 750’si tam burslu olmak üzere 1000 öğrenci kapasiteli olacak. Öğrenci kabulünün özel sınavla gerçekleştirileceği okullara toplumsal eğitimin ailelerle birlikte daha güçlü yürümesi için yatılı öğrenci alınmayacak. Bu okulların denetimi ise Milli Eğitim Bakanı tarafından beş yıl süre ile atanacak dört asil ve iki yedek üyeli bir kurulun başkanlığında yürütülecek. Bu kurul, her yıl sonunda hazırladığı raporu Milli Eğitim Bakanı’na sunacak.
Yasa teklifinde, kar amacı gütmeyen bu projenin teşvik ve desteklerden yararlandırılmasını da öngörüyor.
 

 

 
| Ana Menu | E-Posta | Bilkent Üniversitesi Ana Sayfası |