02 Haziran 2004, Akşam – Teknopark


Dünya Elektriğini Bir Türk Yönlendirecek


Bilkent Üniversitesi öğetim üyelerinden Prof. Dr. Levent Onural, daha önce Alexander G.Bell, Thomas Edison, Guglielmo Marconi gibi isimlerin yürüttüğü Dünya Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü IEEE’nin başkanlığına aday gösterildi. Onural, tüm dünyaya yayılmış 270 bin üyeden yeterli oyu alarak seçileceğine inanıyor.

Bugünkü adını 1963’te alan, ancak kuruluşu 1884’e dayanan, teknolojinin, bilimin ve yaratıcılığın gelişimini ve yaygın kullanımını amaçlayan IEEE’nin merkezi New York’ta bulunuyor. Ancak etkinliklerini tüm dünyada sürdürüyor. Konusuna giren alanlarda 100’den fazla teknik dergi çıkaran kuruluş, her yıl bine yakın teknik konferans, seminer ve toplantı düzenliyor. Geniş daldaki buluşları dünyaya aktarmayı amaçlayan kurumun, 120 yıllık tarihinde Alexander G.Bell, Thomas Edison, Guglielmo Marconi, gibi ünlü isimler de yer alıyor. Prof. Dr. Levent Onural, bu tarih boyunca, başkanlığa aday gösterilenler arasında Kuzey Amerika dışında oturmakta olan ilk kişi. Onural, 2004 sonbaharında yapılacak seçimlerin bu yönden çok anlamlı olacağını, kendisi ile diğer 2 Amerikalı aday arasında geçecek yarışın sonuçlarını tahmin etmenin zor olduğunu belirtti. IEEE Başkanı olarak seçilmesinin IEEE tarihinde önemli bir nokta olacağına inanan Onural, tüm dünyaya yayılmış oy verme hakkına sahip 270 bin üyenin desteğini beklediğini sözlerine ekledi.

Sinyal işleme konusunda araştırmaları var
Seçimler, oy vereceklerin isteğine göre elektronik ortamda veya kağıt üzerinde gerçekleşecek. Sinyal işleme aslında hemen hemen her dalda kullanılan bir işlem. Telekominikasyon sinyal işlemeye dayanıyor, deprem araştırmacıları sinyal işlemeyi kullanıyor ve yollarda araçların hız kontrolü elde tutan radarlarda da bu işlem yaygn olarak kullanılıyor. Bu konuda 20 yılı aşkın bir süredir araştırmalar yapan Levent Onural’ın bilimsel konuları daha çok görüntüsü ve video konularında. Sinyal işleme’nin çok yaygın ve popüler bir bilim dalı olduğunu söyleyen Onural’ ın sayısal televizyon, görüntülü telefon, video iletimi gibi konularda da 100’den fazla yayını bulunuyor.
3 boyutlu televizyon yolda

Prof. Levent Onural, kendisinin öncülüğünü ve koordinatörlüğünü yaptığı 3 boyutlu projenin hayata geçirilmesi için, Avrupa Birliği 6. Çerçeve Programı içinde Avrupa’nın önde gelen araştırma merkezlerini ve bilim dallarını bir araya getirdi. Bu projenin AB tarafından 6.15 milyon Euro’luk bir fonla destekleneceğini açıklayan Onural, bu proje ile saygın araştırmacı gruplar ile ortaklıkların çok olumlu sonuçlar doğuracağına inandığını belirtti.


 

 
| Ana Menu | E-Posta | Bilkent Üniversitesi Ana Sayfası |