03 Şubat 2006, Cumhuriyet Ankara

Geleceğin Teknolojisi Ankara’da

Descartes Bilimsel Araştırma Ödülü’nü Bilkent Üniversitesi’nden Prof. Dr.Ekmel Özbay liderliğindeki grup kazandı.

Ankara (Cumnuriyet Bürosu) - Avrupa Birliği (AB) tarafından her yıl düzenli olarak verilen “Descartes Bilimsel Araştırma Ödülü”nü grubu ile birlikte kazanan Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ekmel Özbay, yeni hedeflerinden birinin de uydu yapmak olduğun söyledi. Ankara’yı “teknoloji üssü” yapmak istediklerini dile getiren Özbay, “Başkentin sanayiyi çekememesi gibi bir dezavantajı var. Bütün sanayi İstanbul’da. Biz sanayiyi buraya getirebilirsek Ankara’ya bütük katkı yapmış olacağız” dedi.

Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi(NANOTAM) kuran Özbay ve grubu, araştırmalar sonucunda buldukları “metamalzeme” (doğada bulunmayan ama üretilebilen ve ışık kırma özellikleri negatif olan malzemeler) ile ödülü kazandı. “Metamalzemeyi” konu edinen nanoteknolojinin altyapısını Ankara’da kurdukları, gelecekte Ankara’nın teknoloji konusunda çekim merkezi haline geleceğini belirten Özbay, çalışmaları hakkında bilgi verdi.

“BİLİM ALANINDA ÇIĞIR AÇTIK”
Ekmel Özbay, aldıkları ödülün AB içindeki en saygın bilim ödülü olduğunu ve bilimsel araştırma yapan gruplara verildiğini belirtti. Almanya ,Yunanistan ve İngiltere’yle ortak çalıştıkalrını ama en önemli keşfin NANOTAM’da yapıldığını kaydeden Özbay bu ödülün Türkiye tarafından ilk kez alındığını kaydetti. Özbay şöyle devam etti:

“Teorik olarak varlığı öngörülen bu malzemeyi 30 yılduır kimse yapmamıştı. Metamalzemenin yapıkması bilim dünyaso için büyük biradım. Bu keişf sonrasonda bir çığır açışdı. Tüm fünya bu malzemenin yağılabileceğini kanıtlamamız bilimsel gelişmen,n önündeli birçok sınırı ortadan kaldırdı. Örneğin, DVD’lerin kapasitesini 10 bin kat arttırmak teorik olark mümkün hale geldi. Bilgisayarların hızını arttırma ve boyutunu küçültme konusunda üst sınırlara ulaşıldığı düşünülüyordu ama yaptığımız keşifle birlikte tüm bu kısıtlamalar ortadan kalktı.” Bilkent’te geleceğin tnolojisini geliştirdiklerini söyleyen Özbay, Türkiye^fr nnoteknbologi konusunda yeterli birikimin oldığunu belirtti. Yurdışındaki meslektaşlarından daha iyi durumda olduğunu ifade eden Özbay, “Bilim ve araştırma yapacak her türlü imkana sahibiz. Yurtdışından gelip Türkiye’yi eleştirenleri anlamıyorum” dedi. Özbay, Ankara’yı teknoloji üssü yapmaya çalıştıklarını kaydetti ve Devlet Planlama Teşkilatı’ndan (DPT) aldıkları proje kapsamında Ulusal Araştırma Merkezi kurmayı planladıklarını söyledi. Özbay, şöyle devam etti:

“SAVUNMA SANAYİ ŞART”
Başkentin sanayiyi çekememesi gibi bir dezavantajı var. Bütün sanayi İstanbul’da. Biz sanayiyi buraya getirebilirsek Ankara’ya büyük katkı yapmış olacağız. Bilkent’te kuracağımız teknoloj altyapısını KOBİ’lerle paylaşacağız. Nanoteknoloji bir şirketin kendi başına geliştirebileceği bir teknoloji değil. Dolayısı ile ABD ve AB’de olduğu gibi teknoloji konusunda üniversitelerin yaptığı çalışmalardan faydalanmak isteyen sanayi kuruluşları başkente gelecek. Kimya, biyoloji ve tıp alanında birçok gelişme için nanoteknoloji önemli bir alan. Nanoteknoloji, ilaçların yan etkisini azaltmaktan, kansere erken teşhis koyma, hidrojeni enerji kaynağı olarak kullanmaktan, leke tutmayan kumaş yapmaya kadar birçok gelişme vaat ediyor.”

Nanoteknoloji konusunda AB’de Türkiye’yi kendisinin temsil ettiğini belirten Özbay, “Biz on beş yıl sonranın teknolojisini üretiyoruz. Bu nedenle özel sektörün bu konuya yatırım yapma eğilimi yok. Türk sanayisi teknolojiyi dışarıdan almayı tercih ediyor. Bu yanlış bir yaklaşım. Kimse en ileri teknolojiyi satmaz. Bu nedenle dünyayla rekabet gücünüz olmaz” dedi. Savuna sanayinin kritik bir alan olması nedeniyle bu alanda dışa bağımlı olunamayacağını kaydeden Özbay, şunarlı söyledi:

“Savaş sırasında dışarıdan teknoloji alamazınız. Bu nedenle ordumuz mümkün olduğunca kendi teknolojisini kendisi üretmek istiyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bize büyük desteği var. Özellikle askeri altsistemler konusunda çalışıyoruz. Füze ikaz sistemleri, gece görüş sistemleri gibi konular nanoteknolojiyi yakından ilgilendiriyor. TÜBİTAK, ASELSAN, Milli Savunma Bakanlığı bizimle işbirliği halinde.”

Teknoloji merkezlerinin nanoteknoloji ile sınrlı olmadığını kaydeden Özbay, Uzay Teknolojileri konusunda da bir araştırma merkezleri olduğunu belirtti. Uzay Teknolojileri Araştırma Merkezi’nin de başkanı olan Özbay, asıl amaçlarının uydu yapmak olduğunu söyledi.

 


 

 
| Ana Menu | E-Posta | Bilkent Üniversitesi Ana Sayfası |