03 Aralık 2005, Sabah


AB’nin Bilim Oscarı Ekmel Hoca’nın Oldu

Bilkent Öğretim Üyesi Prof. Ekmel Özbay AB’nin en prestijli bilim ödülü olan ‘Descartes’ı kazandı. Ekmel Hoca’nın buluşu, bilgisayarları 10 kat hızlandıracak

Bilimsel çalışma fakirliği nedeniyle eleştirilen Türkiye, nanoteknoloji konusunda çığır açan bir buluşa imza attı. Bugüne kadar kağıt üzerinde ‘yapılabilir’ denen ancak bir türlü ete kemiğe büründürülemeyen negatif metamalzemeyi üretmeyi başaran Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi Direktörü ve Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Ekmel Özbay, çalışmasıyla Avrupa Birliği’nin en prestijli bilim ödülü olan Descartes’e layık görüldü.

Dün İngiltere’de düzenlenen törenle ödülünü alan Prof. Özbay, aynı zamanda 1 milyon Euro’luk ödülü de 5 ayrı kategori de ödül alanlarla paylaştı. Descartes, Prof. Özbay’ın ödüle layık görüldüğü ‘temel bilimler’ dalı, dışında; sosyal bilimler, ekonomi, genetik, astronomi dallarına da verildi.

BİLİMDE AB’YE GİRDİK

2000’den bu yana verilen ödülü Türkiye’den alan ilk araştırmacı olma başarısını gösteren Prof. Özbay ve araştırma grubu, bu ödülü negatif malzemeler (Metamalzemeler doğada bulunmayan ama üretilebilen ve ışık kırılma özellikleri negatif olan malzemeler verilen ad) üzerine yaptığı çalışmalar ile aldı.

Ödül töreninden sonra SABAH’a konuşan Prof. Özbay “Tören alanında AB haritası içinde Türkiye’yi görmek beni çok duygulandırdı. Türkiye’nin bilim dalında AB’ye girdiğinin kanıtı diye düşündüm.” dedi.

Devletten dolaylı destek aldıklarını belirten Özbay, şunları söyledi: “Biz Türkiye’nin AB’nin 6. Çerçeve kapsamında 5 yılda ödeyeceği 300 milyon Euro sayesinde bu fondan faydalanıyoruz. Biz, yaptığımız çalışmalarla bu parayı Türkiye’ye geri kazandırdığını düşünüyorum. Yaptığımız araştırmalar metamalzemeler konusunda çığır açacak kapasitede.”

HAYATI DEĞİŞTİRECEK

Ekmel Hoca ve ekibinin gerçekleştirdiği bu buluş günlük hayatımızı çok değiştirecek; bilgisayarlar 100 kat daha hızlandıracak, bir cd içine 25 bin sinema filmi sığacak boya, parfümeri gibi teknolojinin kullanıldığı çok geniş bir alanda çığır açacak.
Günümüzde 4-5 GHZ’de tıkanma seviyesine gelmiş silikon temelli mikro işlemcilerin en büyük sorunu transistöreler arasındaki iletişimin yavaşlığı idi. Boyutları 2 santime düşen bu devrelerde bilginin elektronik olarak uçtan diğerine taşınması yine de çok uzun bir süre alıyor.
Ekmel Hoca ve ekibi gerçekleştirdiği buluşla bilgi optik olarak nanofotonik kristaller aracılığıyla taşınıyor ve taşınma sorunu ortadan kalkıyor. Bu teknoloji sayesinde bilgisayarların daha verimli çalışma yanında kat kat hızlanmalarına da olanak tanıyacak.

Bir CD2ye 25 bin film

*Buluş sayesinde bugün kullanılan bilgisayarlardan binlerce kat hızlı bilgisayarlar yapılabilecek.
*Fotoğraf makineleri ve video kameraların çözünürlüğü yüzlerce kat artacak. Artık düşük ışıklarda bile parmak kadar kameralar inanılmaz görüntüler çekecek.

*DVD’lerin kapasitesini 1000 kat artırabilecek ve 100 Terabyte bilginin tek bir diske yazılması mümkün olacaktır. Bu yaklaşık olarak 25.000 sinema filminin tek bir DVD’de saklanması demek.
*İnterneti 100 kat hızlandıracak ağlar oluşacak. Kullanılan nano malzemelerden oluşan devreler veri iletimini hızlandıracak.
 

 

 
| Ana Menu | E-Posta | Bilkent Üniversitesi Ana Sayfası |