05 Temmuz 2004, Hürriyet


İlk İngilizce Türk edebiyatı dergisi yayımlandı


Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Merkezi’nin hazırladığı ilk İngilizce Türk edebiyat dergisinin (Journal of Turkish Literature) kurucusu ve genel editörü Talat Halman derginin niteliğini şöyle özetliyor:

“Journal of Turkish Literature, başlangıcından günümüze kadar, Orta Asya’dan Anadolu’ya ve başka yerlere kadar Türk edebiyatının gelişimini araştırıp yorumlayan bir bilimsel dergidir.

Bu alandaki ilk ve tek İngilizce dergidir. Bir kitap hacminde olan birinci sayıda (büyük boy 160 sayfa) ünlü Amerikalı divan edebiyatı uzmanı Prof. Walter Andrews’un, Türkiye’nin en başarılı karşılaştırmalı edebiyat profesörlerinden Jale Parla’nın iki incelemesinin yanı sıra, Nâzım Hikmet’in Romantic Communist başlığıyla çıkan biyografisinin Richard McKane ve Aziz Nesin’in İstanbul Boy Başlıklı özyaşam öyküsünün Ayşe Lahur Kırtunç tarafından yazılan eleştirileri, Orhan Burian’ın çağdaş Türk şiiri üzerine bir incelemesi yer almaktadır.

Sayının 65 sayfalık bir bölümü de 1945’te vefat eden tanınmış doğu bilimci Nicholas Martinovitch’in 15.yüzyıl divan şairi MihrÓ Hatun üzerine özgün ve kapsamalı bir incelemsine ayrılmıştır.”
Genel editör Halman’ın yardımcıları Dr.Laurent Mignon, Erkan Erginci, Arif Nahit, Riley ve David Selim Sayers’ dir. Dergi şimdilik yılda bir kez yayımlanacaktır.

* * *

Bu dergi iki işlevi bir arada üstlenmiş oluyor. Birincisi; Türk edebiyatı üzerine bizim ve yabancı uzmanların bakışlarının, yaklaşımlarının edebiyata, eleştiriye, edebiyat tarihine katkısı, ikincisi; Türk edebiyatı, yazarları, şairleri üzerine değişik bakış açılarının ışığında Türk edebiyatının dünya akademik çevrelerinde ilgi alanının büyümesine yardımcı olmasıdır.

Walter G.Andrews’un Stepping Aside: Ottoman Literature in Modern Turkey yazısı, Osmanlı’nın ve Modern’in sürekli olarak birbirini üretmekte olduğu üzerine bir tartışmayla sonuçlanmaktadır.”

Osmanlı İmparatorluğu’nun kültürünü, siyasal, toplumsal yapısını siirini bir bütün içinde ele alan incelemeci, Osmanlı Edebiyatı’nın bugünün Türk şairlerindeki izdüşümlerini değerlendirirken, onların kendi şiir anlayışları içinde bu geleneği nasıl kullandıklarını ortaya koyuyor.

Eserlerinden örnek aldığı şairler: Sezai Karakoç, Atilla İlhan, Yahya Kemal Beyatlı, Hilmi Yavuz.
Andrews, en doğru yargıları Hilmi Yavuz üzerine veriyor. Arkeolojist deyimi onun şiirini kapsıyor.
Bence, Osmanlı Edebiyatı’nı modern anlamda en iyi Hilmi Yavuz’un algıladığını söylüyor bu yazı.
Jale Parla da Adalet Ağaoğlu’nun Dar Zamanlar Üçlemesi’ni (Ölmeye Yatmak, Bir Düğün Gecesi, Hayır) inceliyor.

Yazının başlığı Tempomorphoses: Tick-tocks of the Clock and Tactics of the Novel, Cevat Çapan’ın saatin tiktakları, romanın taktikleri sözünden alınmıştır.

* * *

JOURNAL of Turkish Literature’ün dünya dağıtımı ABD’deki Syracuse University Press tarafından yapılmaktadır. Birinci sayının bedli 50 dolardır.

Türkiye içinden almak isteyenler, Bilkent Üniveristesi Türk Edebiyatı merkezi, Yapıkredi Bankası Şubesi 940000-3 numaralı hesaba siparişte bulunulabilirler.

Türk edebiyatının dünya ölçeğinde gündeme gelmesini sağlayacak dergiye uzun ömürler diliyorum.


 

 
| Ana Menu | E-Posta | Bilkent Üniversitesi Ana Sayfası |