09 Mayıs 2004, Sabah – Aktüel Pazar


Bilkentliler Gecekonduda


Toplumsal Duyarlılık Projesi kapsamında varoşlardaki okullarda ders veren Bilkentli gençler yaşlıların dertlerini dinliyor, umut dağıtıyor.

Ceren Bayar

Bilkentliler Artık Varoşlara Takılıyor

Bilkent Üniversitesi öğrencileri, Toplumsal Duyarlılık Projeleri kapsamında gecekondulardaki öğrencilere ders veriyor

Bilkentli gençler, 1999 yılından bu yana paylaşmanın güzelliğini yaşıyor ve yaşatıyorlar. Toplumsal Duyarlılık Projeleri (TDP) kapsamında 500 kişiden oluşan bir grup gönüllü öğrenci, hafta sonlarını varoşlardaki okullarda, yaşlı yurtlarında geçiriyor. Kütüphanesi olmayan okullara kütüphane kuruyor, kendi mahallesinden başka yer görmemiş çocukları sinemaya, tiyatroya, lunaparka götürüyor. Derslerinden arta kalan zamanlarının çoğunu gönüllü çalışmalarda geçiren Bilkent Üniversitesi öğrencileri kendilerine yapıştırılan “duyarsız” imajından çok rahatsızlar. Kaynaşlı depreminden sonra Bilkent Üniversitesi’nden 40 kadar öürenciyle yola çıkan TDP gönüllüleri, bugün 300’in üzerinde insana ulaşıyor.

TDP’nin toplumsal faydayı amaç edindiğini söyleyen genel koordinatör Esra Yazıcı, “Gençliğin inanılmaz bir enerjisi var. biz bu enerjinin topluma döndürülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bilkent Üniversitesi öğrencileri olarak çok şeye sahibiz, çok olanağımız var ve bunları paylaşmamız gerektiğini düşünüyoruz” diyor.

5 ayaklı bir projeler toplamı olan Türkiye Duyarlılık Projeleri’nin en aktif bölümü Gönüllü Eğitim Projesi. Şu anda Ankara’nın gecekondu bölgelerinde 11 ilk öğretim okulunda çalışmalarını sürdüren TDP gönüllüleri, hafta sonları en az 4 saat ders yapıyor, bir saatlerini de mutlaka sosyal aktivitelere ayırıyorlar. Gönüllülerin hepsinin çocuk psikolojisi eğitimi aldığını anlatan Esra Yazıcı şunları söylüyor; “Gecekondu bölgelerinde, yetiştirme yurtlarında çalışıyoruz. Buralardaki çocuklar çok hassas oluyorlar ve bizi model alıyorlar. O yüzden attığımız her adıma çok dikkat etmek zorundayız. Çocuk psikolojisi konusunda uzmanlardan yardım alamadan bir şeyler yaparsak çok olumsuz sonuçlar alabiliriz. Bu yüzden gönüllülerimiz mutlaka eğitimden geçiyor. Derslerin dışında sosyal aktivite de çok önemli. Gönüllülerimiz yetenekleri doğrultusunda her hafta mutlaka drama, satranç, müzik, rehberlik, resim, komposizyon, dersleri yapıyoruz.”

Çocuklarla çok iyi iletişim kurduklarını anlatan Bilkent Üniversitesi İktisat Fakültesi öğrencisi Cansu Kanlı (20), TDP ile bir arkadaşı aracılığıyla tanışmış. Mamak’ta bir ilköğretim okulunda matematik, satranç ve drama dersi veren Kanlı, “6 ay önce bu işe ilk başladığımda matematikten sürekli 1 alan bir öğrencim vardı. Son sınavda 4 almış. Bu mutluluğu hiçbir şeye değişemem” diyor.

MANEVİ EVLATLAR

TDP’nin bir diğer projesi olan “Manevi evlat projesi” ise Seyran Bağları ve Ümitköy Huzurevleri’nde kalan yaşlılar için 30 gönüllü tarafından yürütülüyor. Bu projede yaşlılara morl vermeyi, yalnız olmadıklarını hissettirmeyi amaçlayan TDP günüllüleri, onların manevi evlatları olabilmek istediklerini söylüyorlar. Bu projede devamlılığın çok önemli olduğunu vurgulayan TDP Genel Koordinatör Yardımcısı Yasemen Bilici, “Huzurevinde kalan teyze ve amcalarımız, bir hafta gelinip, bir hafta gelinmemesinden hoşlanmıyorlar. Bu yüzden bu çalışmada sürekliliğe çok dikkat edyoruz” diyor. Projenin bir başka ayağının da “toplumsal gönüllülük” olduğunu söyleyen genel koordinatör Esra Yazıcı, bu bölümünde kendi içinde ikiye ayrıldığını vurguluyor; “Projenin birinci bölümünün adı 'Şentepe Genç Bakış’. Öğrencilerle birlikte bir şirket programı uyguluyoruz. Sanal bir şirket kurduk. Zaman zaman takı gibi küçük şeyler üretip kara geçiyorlar. Kazandıkları parayla okulları için fidan dikiyorlar veya kitap alıyorlar.”

Toplumsal Gönüllülük Projesi’nin ikinci bölümünün “Üniversite personeline destek projesi”olduğunu belirten Yazıcı, bu projeyle Bilkent Üniversitesi’nde çalışan güvenlik, ulaşım gibi personelin çocuklarının eğitimine destek vermeyi amaçladıklarını ifade ediyor. TDP gönüllüleri, sosyo-ekonomik seviyesi düşük bölgelerdeki okullarda kütüphane kurmak için bir kitap toplama kampanyası başlattı. Gecekondu bölgelerindeki birçok okulda kütüphane olmadığını, olanlarında çok kötü durumda olduğunu anlatan Yazıcı, herkesi destek vermeye davet ediyor. Kitap kampanyasına katkıda bulunmak için:
Tel: 0312 290 21 57 e-mail: tdp@ bilkent.edu.tr

Kutlu Gargı Merkez


 

 
| Ana Menu | E-Posta | Bilkent Üniversitesi Ana Sayfası |