09 Haziran 2005, Dünya


Hint Okyanusu’ndaki gemiyi Türkiye’den yönetiyorlar

Bilkent Üniversitesi’ndeki okul arkadaşlığını iş hayatına taşıyan endüstri mühendisi Fadıl Sivri ile bilgisayar mühendisi Taner Aksoy, birlikte yönettikleri Globak sistem ile yazılım sektöründeki teknolojiyi denizcilik sektörünün hizmetin sunuyor. Üretilen sistemlerde, Hint Okyanusu’ndaki geminin planlı bakımından alınacak kumanya ve yakıtta, stok bilgilerinden uğranacak limanlara kadar birçok işi ofisteki bilgisayardan planlamak mümkün hale geliyor.
1995 yılında girdikleri yazılım sektörünün o dönemlerde sadece muhasebe ve personel programını içerecek kadar küçük olduğunu söyleyen Global Sistem Yazılım Danışmanlık A.Ş. Genel Müdürü Fadıl Sivri, İzmir’de 22 kişilik personel ve İstanbul’daki ofisleri aracılığıyla sektörlere özel yazılım hazırladıklarını ifade ederek 10 yıllık tarihi şöyle özetledi:
“Madencilik sektörüyle başladık.Ege Linyit İşletmeleri’ne kuruduğumuz sistem 10 yıldır çalışıyor. Denizli Basma’da tekstil yazılımı üzerinde çalıştık. Deneyim kazandık Çok sayıda işletmede çalışan insan kaynakları yazılımımız var. Denizcilik sektörüne geçişimiz ise İzmir’deki Nemtaş firması ile oldu.1998’lerde Türkiye’de denizcilik üzerine böyle bir yazılım yoktu. Bu yazılımlar, sektörde söz sahibi olan İskandinav ülkeleri ve Yunanistan’dan ithal ediliyordu.

Türk Limanlarına Rotterdam Modeli

Genel talep üzerine denizcilik sektörüne yönelik yazılım üretmeye başladık Nemtaş Liman İşletmesi’ne yaptığımız ShipperNetix/Gemi Bakım ve Yönetim Sistemi Yazılımı önemli bir ihtiyacı karşılıyor. Denak Denizcilik, Temmar ve Densan Denizcilik’te başarılı uygulamalar gerçekleştirdik. Arkas Denizcilik ve Genel Denizcilik firmalarında da projeler devam ediyor. Türkiye İş Bankası kuruluşu olan Gemport Liman İşletmeleri’nde Liman Otomasyonu Projesi kapsamında muhasebe-finans ve pilotaj, bakım planlama, gümrük, bordro modülleri uygulamaya alındı. Konteynır takım sistemi için Hollanda Rotterdam Limanı çözümü olan Cat Logic firması ile ortak proje başlatıldı. Dünyanın en önemli limanlarından biri olan Rotterdam Limanı çözümü,Türkiye’de ilk defa bir limanda uygulamaya alınacak. Global, Cat Logic ile birlikte Türkiye’de gelişen lojistik sektörüne önemli çözümler sunuyor. Cat Logic’in taşımacılık, depo yönetimi ve liman otomasyonu uygulamaları Avrupa’da önemli lojistik firmalarında çalışıyor.”

Sıra, ihracata geldi

Depoculuk, liman işletmeciliği sektörüne yönelik de yazılım hizmeti verdiklerini belirten Sivri, demiryolu sektöründe de Avrupa’nın dev firmalarından Railion ile işbirliği anlaşması yaptıklarını söyledi. Sivri, yazılımlarını ihraç etmek için Balkan ülkeleri, Türk cumhuriyetleri, Azerbaycan’da görüşmeler yapmaya başladıklarını kaydetti.

İletişim, In-Marsat uydusuyla

Global Sistem Yazılım Danışmanlık A.Ş. Genel Müdür Vekili Taner Aksoy ise denizcilik sektörüne sundukları ShipperNetix Gemi Yönetim Sistemi ile gemiler ve merkez ofis arasında hızlı ve az maliyetli iletişim kuruduklarını vurgulayarak şu bilgileri verdi:
“Bir geminin uğrayacağı liman,yapacağı kumanya ya da yakıt satın almaları, geminin planlı bakımı ve arızaları, gemi içindeki stoklar,performans raporları,yakıt ve diğer harcamaların miktarları, kaptanın seyir defteri, mürettebat bilgileri, finansal performans takibi, uygunsuzluk durumu ve istenilen raporlar bu sayesinde merkez ofis tarafından takip ediliyor. Bu yazılım 13 maddelik Uluslararası Denizcilik Standartı (ISM) ile belirlenen ve seyir halindeki gemilerin yapmak zorunda oldukları bütün işleri kapsıyor. 10-15 gemisi olan bir şirketin bütün gemilerinin performansını elle takip etmesi çok zor. Bu durumda duvarlar dosya ile doluyor. Birisi gelip de bakana kadar bu bilgiler yıllarca dosyalarda duruyor.
Buradaki en büyük teknik avantajımız gemilerde merkez arasında iletişimi sağlayan In-Marsat uydusu. Bu uydu sayesinde Hint Okyanusu ya da Atlas Okyanusu’ndaki gemi ile haberleşme sağlanıp oradaki bütün stok bilgileri, uygunsuzluk durumu ve raporlar alınabiliyor. Merkez ofisten birtakım bilgiler de gemiye gönderilebiliyor. Bilgi tek bir yerde tutulabiliyor. Ayrıca bilgiye yetkilendirme kurallarına göre ulaşılabiliyor. Bu yazılım gemi denetimlerinde de büyük avantaj sağlıyor.”
 

 

 
| Ana Menu | E-Posta | Bilkent Üniversitesi Ana Sayfası |