24 Mayıs 2000, Hürriyet Gazetesi


Edebiyat Bilkent’ten Kanatlanıyor

Hep ilklerle, yeniliklerle adını duyurarak ve özellikle orkestrasıyla meşhur olan Bilkent Üniversitesi, işletmecileri, mühendisleri derken artık “edebiyat” alanında da gündemde.

Türk Edebiyatı Bölümü ve Türk Edebiyatı Merkezi, hummalı bir çalışma içinde… Bölüm ve merkezin düşünsel lokomotifi, Türkiye’nin 12 Mart 1971 muhtırasından sonra kurulan hükümette ilk kültür bakanı olarak tanıdığı, son olarak da İsmail Cem için yazdığı “methiye” nedeniyle bazılarınca “yalakalıkla” itham edilen, ancak bunlara da gene edebiyatı konuşturacak yanıt veren, edebiyatbilimcisi, şair Talat Sait Halman.

Öğrenciler Burslu

Bölümde şu anda 13’ü geçen yıldan, 20’si yeni, 32 öğrenci master çalışması yapıyor. Çoğu edebiyat dışı alanlardan geliyor. Aralarında endüstri mühendisleri, iktisatcılar, maden mühendisleri, işletmeciler var. Geçenlerde Hürriyet’te ilanı çıktı, bu programa 22 yeni öğrenci de alıyorlar.

Tüm öğrencileri burslu tek program bu Türkiye’de… Öğrenim için hiçbir ücret ödemedikleri gibi, bedava yurtta kalma olanağı sağlanıyor, ayrıca performanslarına göre ayda 168 dolarla 450 dolar arasında değişen miktarlarda aylık ödeniyor.

Doktora Programı
“Devrimci bir anlayışla yenilikler getirmeye çalışıyoruz” diyor Talat Halman… Amaç, master öğrencilerine eleştirel yaklaşım kazandırmak, sıkı birer yorumcu olmalarını sağlamak.

Öbür master programlarına göre daha uzun olan üç yılllık süre sonunda, ilk master tezleri 2001 yılında Halman’ın masasında olacak. En az 10 adet, uzun makale veya kitap olarak yayınlanabilecek nitelikte özgün tez bekleniyor ilk elde. Halman’ın yanısıra Dr. Süha Oğuzertem, Mehmet Kalpaklı gibi isimlerden ders alıyor master öğrencileri… Halk edebiyatı İlhan Başgöz, tiyatro edebiyatı Metin And’dan… Hilmi Yavuz’la şiir sömestr. Zuhal Kargıölmez Osmanlıca derslerini veriyor. Ünlü tarihçimiz Halil İnalcık ilk kez edebiyat konusunda ders veriyor. Konusu Fuzuli.

Bölümde doktora programı da 2001’de açılacak. Master programını bitirenlerden yüksek performans gösterenlerin doktoraya devamı amaçlanıyor.

Gerçek Eleştirmenler
Geçtiğimiz günlerde de Bilkent Türk Edebiyatı Bölümü’nün öğrencileri “Genç Eleştirmenler Sempozyumu”nda nasıl yetişmekte olduklarını sundukları bildirilerle sergilediler. Bu konudaki haberimizi Hürriyet Ankara’nın öteki sayfalarında bulacaksınız. Dr. Suha Oğuzertem, sempozyumla ilgili olarak “Öğrencilerimiz çok sayıda nitelikli bildiriyle Türkiye’de akademik eleştirinin geleceğiyle ilgili umutlarımızı güçlendirdiler. 31 genç eleştirmen ülkemizde eksikliği fazlasıyla hissedilen bir boşluğun giderilmesi yolunda önemli adımlar attılar” diyor. Gerçektende sadece edebiyat alanında değil, öteki sanat dallarında da, teknik teknik anlamda derinlikli eleştiri yapacak, bu alanda eğitim görmüş eleştirmenlerin yeterince bulunmaması önemli bir eksiklik.

Bilkent Türk Edebiyatı Bölümü, bu alanda bir “iddia”nın sahibi… Bu iddianın ne denli gerçekleştiğini, mezunların üretimleri, eleştiri alanında katedecekleri mesafe ve kalıcılıkları gösterecek.

Dağlarca’ya
Türk Edebiyatı Merkezi’ne gelince… Yayın yapmak, sempozyum ve konferanslar düzenlemek merkezin öncelikli amaçları. İlk konuk Orhan Pamuk’tu. Sonra Fazıl Hüsnü Dağlarca geldi. Bilkent Edebiyatı Bölümü Buket Uzuner’i de ağırladı. Gelecek öğretim yılında sırada Gülten Akın ve İlhan Berk var… Bu yıl veya 2001’de bir uluslararası Yaşar Kemal Sempozyumu düzenlenmesi için de proje geliştiriyorlar…

…Ne dersiniz şimdi çok sesli müzikten sonra, edebiyat da Bilkent’ten “kanat”lanıyor demekte haksız sayılmayız değil mi?
 
| Ana Menu | E-Posta | Bilkent Üniversitesi Ana Sayfası |