16.05.2009, Milliyet Gazetesi - Ankara
BİLKENT ÜNİVERSİTESİ'NDEN YENİ BÖLÜM
PROF.DR. ADNAN AKAY, MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ'NÜN BAŞINA GETİRİLDİ
Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Doğramacı, yeni kurulan makine mühendisliği bölümüyle iddialı olduklarını söyledi
Bilkent Üniversitesi, Amerikan Ulusal Bilim Vakfı'nda direktör olarak görev yapan bir Türk öğretim üyesi olan Prof. Dr. Adnan Akay'ı, Mühendislik Fakültesi bünyesinde yeni kurulan Makine Mühendisliği Bölümü'nün başına getirdi. 38 yıldır Amerika'da yaşayan Akay makina mühendisliği alanında bu ülkede oldukça tanınıyor.
Doğramacı: İddialıyız
Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Doğramacı, yeni kurulan makine mühendisliği bölümüyle ilgili iddialı olduklarını söyledi. Bölüm başkanlığına Amerikan Ulusal Bilim Vakfı'nda üç sene makine, malzeme ve inşaat mühendisliği araştırma alanlarının direktörlüğünü yürüten Akay'ın getirildiğini açıklayan Doğramacı, Akay'ın Amerika'nın Carnegie Mellon Üniversitesi'nde 13 yıl makine mühendisliği bölüm başkanlığı yaptığını belirtti.
Kontenjan 80 öğrenci
2009-ÖSS sonuçlarına göre öğrenci alınacak olan bölümün kontenjanının 80 olduğunu kaydeden Doğramacı, "Bu öğrencilerin 25'i kapsamlı, 10'u destek bursu alacak. Kapsamlı burs alan öğrenciler eğitim ücreti ödemeyecek. Bu öğrencilere 9 ay boyunca cep harçlığı verilecek. Destek bursu alan öğrenciler eğitim ücretinin yarısını ödeyecek. Burslar öğrenci mezun olana kadar sürecek. Başarısızlık dolayısıyla bursları kesilmeyecek. Lisans eğitimiyle eş zamanlı olarak yüksek lisans ve doktora programlan da başlayacak" diye konuştu.
Biyoloji zorunlu ders
Akay, bölümde gerçekleştirmek istediği çalışmaları şöyle anlattı: "Mühendisliği; insan, toplum ve çevre üçgenini tamamlayan bir konu olarak gördüğümüz için sorumluluğunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. İyi bir mühendis olmak için hem temel bilimleri hem de dünyanın ihtiyaçlarını iyi bilmek gerekiyor. Makine mühendisleri olarak biyolojiye nasıl katkı sağlarız, bölümde bunları tasarlayacağız. Örneğin, baskı yapılan veya sıkıştırılan bir hücrede kimyasal tepkime olur. Ondan doğan elektrik sinyalleri sinirlerden beyine iletilir. Bu süreçte birçok mühendislik dalı söz sahibi olur. Hücreleri dondurarak kanser tedavisi veya yapay dokuların saklanmasında aşama kaydedilebiliyor. İşte bunlar ısı transferini gündeme getirir, yani makine mühendisliği prensipleri kullanılır. Dokuların kuvvetleri, elektrik sinyalleri ile felçli inslanların kollarını kullanabilmeleri veya yürüyebilmeleri güncel araştırma konuları ve bunlar makine mühendisliğinin yakından destekleyebileceği konular. Bölümde, moleküler biyoloji ve katı malzeme bilim ve teknolojisi derslerini zorunlu tutacağız.
Mikro tasarım
Yoğunlaşmak istediğimiz başka bir konu da mikro boyutlu cihazların tasarım ve üretimini Türkiye'de geliştirmek. Bölümde verilecek eğitim programı Carnegie Mellon Üniversitesi ile MİT arasında bir program olarak görülebilir. İkisinin de en iyi kısımlarını alarak, ikisinde de olmayan yeni konuları işleyen bir program kurduk, iletişim psikolojisini de eğitim içine katacağız. Bunların dışında öğrencilerin öğrenme arzularını göz önüne alarak bir çok dersi seçmeli olarak vereceğiz, öğrenim, laboratuar, deney ve tasarımda ayrıca ağırlıklı olacak. Bölüme ilk üç yılda 15 yeni öğretim üyesi almayı planlıyoruz. Alınacak öğretim üyelerinde aranılan standartlar dünyanın en iyi üniversitelerinde aranan nitelikler ile eş değer."
ABD İle Köprü Kurulacak
Akay da bölümde klasik eğitim kalıplarının dışına çıkarak son yıllarda dünyada öne çıkan nano teknoloji ve moleküler biyoloji alanlarını kapsayacak eğitim verileceğini " söyledi. Mikro boyutlu cihazların tasarım ve üretiminin Türkiye'de geliştirilmesi için bölümde çalışmalar yapılacağını açıklayan Akay, moleküler biyoloji dersinin zorunlu ders olacağını belirtti. İletişim teorisi ve psikolojisi hakkında öğrencilere seminerler verileceğini vurgulayan Akay, bölümde Carnegie Mellon Üniversitesi ile MİT (Massachusetts Institute of Technology) arasında bir köprü kurulmasını sağlayacak eğitim programının uygulanacağını kaydetti.
|