17 Eylül 2004, Gazete Ankara

GENÇ BESTECİNİN BÜYÜK BAŞARISI

Bilkent Üniversitesi kompozisyon bölümü öğrencisi Artun Hoinic, ABD’de Genç besteciler arasında düzenlenen saygın bir yarışmada birincilik ödülü aldı. Hoinic,Türkiye’de klasik müziğin elit kesimin müziği olduğu şeklindeki düşünceleri doğru bulmadığını söyledi.

Başkentin müzik çevreleri,su sıralar genç bir bestecimizin başarısını konuşuyor.Bilkent Üniversitesi Kompozisyon Bölümü öğrencisi Artun Hoinic,Amerika’da genç besteciler arasında düzenlenen saygın bir yarışmada birincilik ödülü kazandı.Henüz 19 yaşında olan Hoinic, müziğe olan tutkusunun küçük yaşlarda başladığını belirterek ,”Müziksiz bir yaşam asla düşünemiyorum.Hem iyi bir besteci ,hem de iyi bir orkestra şefi olmak istiyorum .Bu yüzden de çok çalışmam gerektiğinin farkındayım .” dedi.

Amerika’nın saygın üflemeli çalgılar topluluğu “Encore Wind Ensemble”in kurucuları ve ilk şefleri Charles B.Olson adına düzenlenen yarışmada dünyanın dört bir yanından gelen müzisyenleri geride bırakarak birincilik kazanan Hoinic,yarışmayı internet de yaptığı araştırma sırasında bulmuş.Hoinic ,”2002 yılında 17 yaşındayken Sofya’da düzenlenen ‘Uluslar arası Genç Yetenekler Besteci Yarışması’nda flüt ve piyano süitlerimle birincilik kazanmıştım.Çünkü,saygın,ciddi ve kaliteli yarışmaların son derece teşvik edici olduğuna inanıyorum.Amerika’daki yarışma ise ,üflemeli çalgılar repertuarına yeni eserler kazandırmak ve genç yetenekleri keşfetmek amacıyla düzenlenmişti.Ben de üflemeli çalgılar için yazdığım eserimi gönderdim.Eserim ,enstrümanlar açısından teknik olarak biraz zordu.Ama bana birincilik ödülünü kazandırdı.Yarışmada 500 dolarlık bir ödül veriliyor.Ama benim için önemli olan yarışma sayesinde ,esrimin halka açık konserlerde seslendirilmesi ve CD’sinin yapılacak olması.”diye konuştu.

İlk kez bir Türk gencinin kazandığı yarışmada seri konserlerim ilki ”Üflemeli Yüzyılı” adı altında 10 Ekim’de Amerika’daki St.Mark’s Kilisesi’nde yapılacak.Diğer konserler ise 1 ve 14 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek.

SANATTA TORPİL OLMAZ

Devlet Opera ve Balesi’nin Genel Müzik Direktörü Bujor Hoinic ile Ankara Opera korosu sanatçısı Ayşe Hoinic’in oğlu olan Artun Hoinic,ailesinin desteğini her zaman yanında hissetmesine rağmen, kimi zaman bunun sıkıntılarını da yaşadığını vurguladı. Hoinic ”Bazı insanlar ailesinin desteğiyle bir yerlere gelebilir.Ama bence bu hiçbir zaman kalıcı olmaz. Çünkü sanatta torpil olmaz.o yüzden de eğer o kişi yetenekli değilse zaten ailesinin iteklemesiyle belli bir yere gelir ama sonra tıkanır.Bir çok sançtı aile çocuğuna, müziğe yönelmesi konusunda baskı yapar.Benim en büyük şansım,ailemin bu konuda baskı yapmaması “dedi.

Devletin sanatçıları yeterince desteklememesinden yakınan Hoinic, Türkiye’de klasik müziğe değer verilmediği için insanların bu müziğe yabancılaştığını, Ahmet Adnan Saygun, Ulvi Cemal Erkin ve Ferit Tüzün gibi pek çok değerli bestecilerin de müzik eğitimini yurtdışında aldıklarını söyledi. TRT’nin klasik müzik programlarını çok geç saatlere koyduğunu ve politikasının değiştirilmesi gerektiğini dile getiren Hoinic,kalsik müziğin elit kesimin müziği olduğu şeklindeki düşüncelere katılmadığını söyledi. Hoinic,”Müzikte altyapının çok önemli olduğuna inanıyorum.Bir besteci müzik tarihini,bestecilerin stillerini çok iyi bilmeli.Bu iş sanıldığı kadar sadece ilhamla yapılacak iş değil.Çok çalışmak ve birikimli olmak şart.Benim bundan sonraki en büyük hedefim orkestra şefi olmak.Bestelerim her zaman devam edecek.Ama orkestra şefliğini sahne hakimiyeti çok farklı. Şef, sahnedeki herkesi görmek, en küçük hataları fark ederek bunarlı düzeltmek zorundadır. Yani büyük sorumluluk. Ama bir orkestra şefi için de ,kendi eserini sahnede yönetebilmektir.” diye konuştu.


 

 
| Ana Menu | E-Posta | Bilkent Üniversitesi Ana Sayfası |