28.05.2008, İstiklal Gazetesi

Görüntüleme Cihazları Daha Ucuza Yapılacak!

Doktora öğrencisi Bütün, organic kimya ve nanoteknoloji ile yeni nesil görüntüleme sistemlerinde kullanılabilecek geleceğin teknolojisini ürettti.

Yeni nesil görüntü cihazlarında ve sağlıkta kullanılan görüntüleme teknolojilerinde milyonlarca renk, daha ucuza ve yüksek kaliteyle elde edilebilecek.

Üniversitenin elektrik ve elektronik mühendisliği bölümü doktora öğrencisi Bayram Bütün, Avrupa Birliği 6. çerçeve programları kapsamında olan ve TÜBİTAK tarafından da desteklenen nanoteknoloji çalışmalan hakkında bilgi verdi. Çalışmalarının özellikle kolay erişilebilir ve işe yarar nanoteknoloji geliştirmek üzerine odaklandığını anlatan Bütün, "Geleneksel olarak lazerlerin ve LED'lerin (ışık yayan diyot) çalışma dalga boylan bu ışık kaynaklarının yapıldığı malzeme olan yarı-iletkenlerin özellikleri ile sınırlıdır. Bu nedenle her farklı renkte çalışacak olan lazer için farklı bir yan iletken kullanmak gerekir. Bu da farklı renklerde çalışması gereken lazerlerin maliyetlerinin çok yükselmesine neden olur. Farklı renk elde etmenin en ucuz yolu ışık yayan sentetik organik polimerler kullanmaktır. Ama bu malzemelerden elektrik akımı çok zor geçtiği için yüksek kalitede ışık kaynağı yapmak mümkün değildir. NANOTAM'da Prof. Dr. Ekmel Özbay başkanlığında yürüttüğümüz çalışmada sentetik polimerler kullanarak nanoteknoloji temelli yüksek kalitede ışık kaynağı üreten organik lazer teknolojisini geliştirdik. Bu teknoloji ile çok daha ucuza görüntü cihazı yapmanın yolu açıldı." dedi.

Prof. Dr. Ekmel Özbay ise hem düşük maliyetli hem de farklı renklerde lazer yapabilmek için Bütün'ün ve projede görev alan diğer NANOTAM araştırmacılarının nanoteknoloji kullanarak yüksek performanslı LED'leri ve sentetik organik polimerleri bir araya getirdiğini anlattı. Özbay, "Bu sayede, LED'lerin elektriksel üstünlüklenni, organik malzemenin ucuzluk, seçenek çokluğu ve optik üstünlüğüyle birleştirerek istenen renklerde çalışan nanometre boyutlarında nanoışık kaynakları yapma başarısı gösterildi." dedi. Bütün’ün yeni çalışmalarını değişik yapılarda lazer konfigürasyonları üzerine ve değişik organik polimerler kullanarak devam ettirdiğini söyleyen Özbay, "Bu çalışmamız merkezimizde kurduğumuz bilimsel altyapıyla en başından en son aşamasına kadar kendi kendimize gerçekleştirdiğimiz çalışmadır.

Bu nedenle Bilkent NANOTAM'da geliştirdiğimiz bu nanoteknoloji için rahatlıkla 'Made in Turkey' diyebiliyoruz. Bu nanoışık kaynağı hem günümüzde, hem gelecekte birçok uygulamada kullanılabilecek özelliklere sahiptir." şeklinde konuştu.

 
| Ana Menu | E-Posta | Bilkent Üniversitesi Ana Sayfası |