01.04.2003, Finansal Forum Gazetesi
Ulvi Cemal anısına
Bilkent Senfoni Orkestrası bu akşam vereceği konserde Ulvi Cemal Erkin'i anıyor. Konserde Erkin’in ‘Senfonik Bölüm’, ‘Keman Konçertosu’ ve ‘2. Senfoni’si yorumlanacak.
Bilkent Senfoni Orkestrası, bu akşam Ulvi Cemal Erkin’in anısına bir konser veriyor. Şef Rengim Gökmen'in yöneteceği ve keman sanatçısı Erkin Onay'ın solist olarak katılacağı konserde Erkin'in ‘Senfonik Bölüm’, ‘Keman Konçertosu’ ve ‘2. Senfoni’si yorumlanacak.
Besteciliğin önderi
'Türk Beşleri" olarak bilinen Cumhuriyet Türkiye'sinin ilk kompozitörlerinden olan Ulvi Cemal Erkin (1906-1973), çağdaş Türk müziğinin önemli ustalarından biri. 20. yüzyıl ulusal bestecilik okullarının önderlerinden Erkin'in besteleri halk müzik ve makamlarına dayanıyor. Bestelerinde; Anadolu dokusunu, batı tekniğinin çağdaş kalıpları içinde ustaca birleşiyor. Bestecilik ve eğitimciliği yanında orkestra şefliği ve opera yöneticiliği yapan, piyano çalan Erkin, opera dışında piyano için parçalar, bale müziği, senfoni, rapsodi, konçerto ve halk türküleri gibi değişik tarzlarda besteler yaptı.
Bu akşamki konserde seslendirilecek ve Erkin’in son yapıtı olma özelliğini taşıyan "Senfonik Bölüm", 1969'da yazıldı ve 1976'da Ankara'da seslendirildi. Kendi içinde üç kısım içeren tek bölümlü senfonik bir şiir olan "Senfonik Bölüm", ağır ve gizemli bir sükunet içinde başlayarak, dinamik patlayışlarla gergin, dramatik tarza geçiyor. Heyecan ve gerginlik dolu ikinci kısımın ardından sakin ve sessiz son bölüm geliyor. Lirik içerikli, romantik "Konçerto" ise geleneksel, hızlı, ağır ve hızlı olmak üzere üç bölümden oluşuyor. Bestecinin halk sanatına bağlılığı, "Konçerto nun halk ezgilerinden örülmüş temasında, makamsal armonilerinde, dinamik ritminde ön plana
çıkıyor. "2. Senfoni” ise halkın yüceliğini, kahramanlığı ve vatan teması üzerine bir yapıt...
İki usta müzisyen
Konserin şefi Rengim Gökmen, 1980 yılında katıldığı "Gino Marinuzzi-San Remo Şeflik Yarışması"nı kazandıktan sonra Avrupa'nın çeşitli kentlerinde konserler yönetti. Gökmen 1983-88 yılları arasında Ankara Devlet Opera ve Balesinde Genel Müzik Direktörlüğü, 1992-95 senelerinde ise aynı kuruluşta Genel Müdürlük yaptı. Sanatçı 1997 yılında Kültür Bakanlığı tarafından "Yılın En iyi şefi” 1997'de ise "Yılın En Başarılı Opera Şefi seçildi.
Konserin solisti Erkin Onay, 1990 yılında Almanya'da "Genç Müzisyenler Yarışması"nda ödül aldı. 1994'de Almanya'da Freiburg Yüksek Müzik Okulu'na girdi. Onay, 1998'de Ankara'da yapılan "Genç Yetenekler Keman Yarışması"nda ödül kazandı.
|